daljnovidnost

Daljnovidnost je pogosta motnja vida v današnjem svetu

Daljnovidnost ali hipermetropija je motnja vida, ki nastane zaradi nepravilne oblike očesnega zrkla. Kaj pomeni daljnovidnost si preberite tukaj. Ko je zrklo je prekratko po vodoravni osi in nastane posledica, da se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico. Oko ni zmožno fokusirati bližnjih predmetov, medtem, ko oddaljene predmete vidi.

Da bi videli jasno, morata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako, da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v impulze, ki so nato posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot slike.

daljnovidnost

Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite, zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka in zaradi tega imate dioptrijo. Dioptrija je merska enota za merjenje optične moči leč in ukrivljenost zrcal. Dioptrija je lahko pozitivna ali negativna.

Daljnovidnost ponavadi nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla ali premajhne lomnosti optičnega sistema. Daljnovidni ljudje vidijo jasno na daleč in slabo na blizu. Dioptrija zbiralne leče omogoča korekcijo te napake.

Daljnovidnost se v primeru korekcije z očali popravi z zbiralno lečo. Zbiralna leča žarke lomi za mrežnico od koder živčni končiči sliko pošljejo do možganov in tako zaznamo predmete v okolici. V primeru korekcije z kontaktnimi lečami gre prav tako za zbiralne leče, le da so tam namesto v očala vtkane v leče. Očala in kontaktne leče kratkovidnost popravijo takrat, ko jih nosite. Če se želite za vedno znebiti dioptrije, pa obstaja možnost laserske operacije oči.

Daljnovidnost se uspešno zmanjša z lečami, očali ali operacijo oči. Laserska operacija oči je kirurški postopek, pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico – površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna, odpravimo kratkovidnost, ali pa se ji poveča strmina, kjer se odpravi daljnovidnost ali pa se zgladi njena neenakomernost, s tem se odpravi astigmatizem.