Škropljenje paradižnika – Zakaj škropiti paradižnik?
Škropljenje paradižnika, različne zelenjave in sadja je potrebno, če želimo pridelke zaščititi pred nevšečnimi boleznimi, ki nam ta pridelek uničujejo in pred škodljivci, ki bi nam pridelek pojedli oziroma obgrizli. Najbolj je priporočljivo škropljenje paradižnika in paradižnika saj sta zelo občutljivi rastlini.
Vsak pridelek ima lahko različno vrsto bolezni, ki ga uničuje. Poznamo več vrst paradižnika. To so češnjev paradižnik, debeloplodni in še mnogo jih je. Bolezni paradižnika so lahko zelo razširjene kajti, lahko uničijo veliko količino paradižnikov naenkrat ali celo celoten nasad. Paradižnik velja za eno osnovnejših sestavin za pripravo mnogo jedi in igra veliko vlogo na vrtu ali v rastlinjaku. Zaradi bolezni, ki lahko posledično paradižnik uničijo je potrebno paradižnik posebno oskrbovati. Potrebno je Škropljenje paradižnika, da se lahko izognemo nepotrebnim težavam, do katerih nas lahko privedejo številne bolezni. Bolezni, ki lahko doletijo če, Škropljenje paradižnika ni prisotno so lahko različne vrste plesni in pegavosti. Plod paradižnikov lahko zaradi pomankanja kalcija začne gniti na samem dnu. Ukrepamo lahko tako, da kalcij ročno dodajamo preko listov z ustreznim gnojilom za liste z kalcijevim ekstraktom, takoj po tem nastalih plodovih. Listnato gnojilo dodajamo ponoči, ko so rastline ohlajene. Za škropljenje paradižnika lahko zraven kalcijevega ekstrakta dodamo tudi naravno vitaminsko dopolnilo. Rastlina sicer spada med plodovke vendar ima lahko tudi grmičasto, nizko rast ali pa razvejano visoko rast, ki zraste tudi do dva metra, če je pravilno podprta. Za Škropljenje paradižnika lahko uporabimo tudi mleko, ki ga rahlo zmešamo z vodo in natočimo v razprševalno napravo. Mleko vsebuje precejšnjo količino kalcija, in ga lahko tako nadomestimo z gnojilom, če ga nimamo na zalogi ali nam je pošla. Domače pridelana zelenjava je večini primerov bolj okusna, kot tista kupljena. Saj za domačo rast točno vemo, s čim smo rastline hranili, in smo jih naravno vzgojili, da imajo lahko tako lepe, okusne in sočne plodove